Wij zijn jotner

Nadat in 2010 voorzichtig de eerste schreden werden gezet om thuis te brouwen in Groningen, raakten wij steeds meer in de ban van speciaalbier. 

Door Jelle zijn koksopleiding in Brugge werden wij helemaal gegrepen door de rijke en uitgebreide historie van speciaalbier in België. Dit breidde zich uit nadat Jelle tijdens zijn stagereis in Amerika een aantal lokale kleine brouwerijen had bezocht, hun bier mocht proeven en een brouwsessie heeft meegemaakt. 

Jelmer zijn expertise in het fiscaal opzetten van een bedrijf sluit hier perfect op aan. Daarbij is zijn smaak en interesse voor speciaalbier en het brouwproces ervan mee gegroeid en zijn we samen liefhebbers van speciaalbier geworden. 

De naam Jotner

Jotner, een naam dat zijn oorsprong vindt in de bergen van Trollheimen in Noorwegen. De mythologie vertelt ons verhalen over enorme “Jotners”; gigantische trollen gezegend met wijsheid. Deze "reuzen der weisheid" staan naast de goden, als ying en yang; en zijn begaafd in het brouwen van de nectar der goden...

De naam Jotner is al in een vroeg stadium ontstaan bij de start van het brouwen van het bier in de keuken. Volgens ons zit namelijk de kracht van een goed gebrouwen bier in kennis. Vandaar de vernoeming van de brouwerij naar de grondlegger van de wijsbegeerte in de Noorse mythologie; de Jotner. Net als bij het ontwikkelen van kennis, evolueert ons bier met de tijd. 

"Alleen door kennis kun je vernieuwend zijn. Kennis geeft vrijheid"

Contact opnemen

Onze installatie

Terug in Groningen werd een eigen brouwinstallatie opgebouwd. Onderaan begonnen kwamen de eerste brouwsels uit de keuken. Al snel was er een drang naar uitbreiding. Daarvoor hebben we de kelder omgebouwd tot een heuse minibrouwerij. Hier worden recepten bedacht en uitgeprobeerd. Blijkt het brouwsel verslavend lekker te zijn, dan schalen we het recept op en laten we ons bier brouwen door de "Ootmarsummer Bierbrouwerij"Onstaan van ons eerste bier

De eerste brouwsels werden zo goed ontvangen dat de werkgever van Jelle en vriend van beide vroeg een huisbier te brouwen voor cafe- restaurant de Uurwerker in Groningen. Om dit te realiseren moest natuurlijk worden uitgeweken naar de "Ootmarsummer Bierbrouwerij" waar voldoende capaciteit was om ons pils met de gewenste kwaliteit en hoeveelheid te brouwen.

Ons eerste bier die wij op de markt hebben gebracht heet Jotner Pils. Dit bier is een type speciaal pilsener met een fluweel zachte smaak.Het biertje is ontwikkeld in onze kelder in samenwerking met de Uurwerker.

Releaseparty

De lancering van Jotner Pils vond plaats op de tallship Thalassa in Harlingen te Friesland. De Thalassa is voor Jelle zomers bekend terrein want dan wordt er met passagiers gevaren door Europese wateren, met Jelle als kok aan boord van het schip. Tijdens haar whiskeyreizen in Schotland verzamelen wij geturfd mout van verschillende whiskey destilleerderijen. Hiermee  wordt geëxperimenteerd met oog op de toekomstige biertjes...

Op de Thalassa is ons Jotner pils standaard van de tap te verkrijgen.